Hina Sangat Ke Perempuan "Bohsia"

Friday, August 17,17:49 | notes

Assalamualaikum WBT...
Dah lama sebenarnya nak entry kan post nie..cuma hanya menunggu masa yang sesuai...eyra tertarik sangat dengan jalan cerita "Bohsia 2, Jalan Kembali" .. Cerita tu penuh dengan makna yang sangat mendalam.. ia mengisahkan tentang seorang wanita,yang dahulunya seorang gadis liar,bebas dalam pergaulan, "lagenda bohsia" , akhirnya dia mengambil keputusan untuk kembali ke pangkal jalan..

Dan sepanjang dia ingin berubah, terlalu banyak dugaan yang dia hadapi..termasuk lah dipandang rendah..antara babak yang buat eyra menangis,masa Emy di malukan oleh Keting. Keting menjerit kepada semua orang dengan ayat "perempuan yang KONON nampak baik,adalah PELACUR, ape lagi lu nak cover"


apa yang eyra dapat dari jalan cerita "Bohsia 2"

Setiap manusia ada kisah hitam sendiri...sebagai manusia biasa,semua orang pernah buat silap.ade sebab kenapa dia jadi macam tu..kita je yang tak tahu..so,kita tak bole terus judge orang tu berdasarkan kisah silam dia,dan juga luaran dia..kita tak ada kuasa untuk menentukan dia nie orang baik,atau orang jahat.

Presepsi manusia pun banyak..bila tahu keburukkan seseorang,mulalah bercerita sana sini...tak kurang juga,bila orang jahat,ingin menjadi baik,mesti ada manusia fikir "ahh,buat-buat baik" .. dari kita menghina orang,baik kita suluh dulu diri kita...sudah cukup amalan kita nak mengata orang sana-sini ?

Hari ini mungkin dia TIDAK BERTUDUNG ,esok lusa mungkin dia adalah yang paling IKHLAS MENUTUP AURATNYA..

Hari ini mungkin dia seorang yang KAKI MENGUMPAT DAN MENCELA,esok lusa mungkin dia adalah yang PALING LEMBUT BICARANYA..

Hari ini mungkin dia seorang yang INGKAR kepada Allah SWT, esok lusa mungkin dia adalah yang PALING ISTIQAMAH melaksanakan QIYAMULLAIL kala kita semua sedang LENA..

Kita TIDAK PERNAH TAHU dan TIDAK AKAN TAHU..
tugas kita bukan me'NERAKA'kan orang..
tetapi, MENGAJAK MANUSIA ke jalanNya dan SALING MENDOAKAN..

p/s :JANGAN HINA permulaan seseorang kerana kita TIDAK TAHU bagaimana PENGAKHIRANNYA.

0 ringankan tangan untuk menaip: