saya dan cup cake oreo with topping chocolate ^_^

Thursday, November 24,19:45 | 1 notes
assalamualaikum..hari nie aku teruja nak kongsikan resepi yang sedap giler dan amat di sukai oleh ramai gadis ^_^
.. first thing..kowg kene la beli bahan-bahan nye dulu....mase beli barang,ada la sekumpulan monster bergurau dengan aku..hahaha..aku suka rakyat malaysia nie..tak sombong.kan?kan?
okay,tu bukan topik yang kite nak bincang...hehehehe ( terkeluar tajuk pulak )


bahan-bahan untuk cake :
150 gram butter
2 sudu kecil vanila extract
1 cawan fresh milk
2 1/2 cawan purpose flour
1 sudu kecil baking powder
4 biji telur
1 2/3 cawan castor sugar
1 sudu kecil garam
dan satu paket biskut oreo ^_^

bahan.bahan untuk topping pulak...

bg topping coklat
chocolate powder 500g
water 750g
vegetable oil 150g
fresh butter 150g

kalau sape rase susah..bule cuba icing krim
1 1/2 cup of butter
2 1/2 cwn icing sugar
1 1/2 tsp vanilla essence
*kalau nak warna warni,campurkan colour kesukaan kowg...

campurkan semua bahan tadi dengan serentak..eh,tipu je..hehehe
kite mulakan tugas kite jum?

bahan-bahan untuk cake..
mula-mula masukkan butter dan gula sehingga kembang..selepas tu,masukkan telur satu persatu dan terus gelek ye..hehehe..kemudian,masukkan pula vanilla extract dan fresh milk tadi.. ( jangan lupa,masukkan garam sekali )

kemudian masukkan tepung yg telah di ayak tadi sedikit demi sedikit..kemudian baru la masukkan oreo kedalam adunan tersebut..kacau sehingga sebati yup ! ( ouh,jgn lpe,hancurkan dulu oreo tersebut sebelum di campurkan dengan adunan tadi. ) 









sekarang ketepikan adunan tersebut..
kite sediakan bekas dan paper cup..kemudian masukkan oreo ke dalam paper cup tersebut..
kowg kene beli banyak oreo sebab separuh untuk hancur dan separuh lagi perlu diletakkan di dalam paper cup seperti gambar sebelah...
perkara ini akan terjadi apabila kowg membeli oreo sebanyak-banyaknya..kowg akan kelihatan pelik oleh tauke kedai tersebut =.="

kite letakkan adunan tadi kedalam paper cup yg sudah di letakkan oreo di dalamnya..dah letak dengan hati-hati..balingkan terus ke dalam oven k ..

sebelum cup cake tadi naik,mari kite buat pula chocolate topping..
mula-mula kamu harus campurkan serbuk chocolate dan air..kemudian gaulkan di atas haba yg sederhana seperti gambar di atas...kemudian,masukkan minyak sayur dan butter tadi....kacau sampai kelihatan lekat..sudah tu,baru angkat... 






untuk icing krim pula..
hancurkan butter hingga kembang...kemudian masukkan icing sugar sedikit demi sedikit...masukkan vanilla essence..kalau nak colour warna warni....bule la campurkan pewarna yang kowg inginkan ^_^

setelah siap semua cup cake tadi..kowg bule hiaskan cupcake kowg dengan topping yg kowg pilih ^_^ ..jangan risau,kami dah cuba pun..dan ia memang sedap okay !!!  GOOD LUCK !!!

cupcake saya yang telah siap...huhuhu.....tak de idea nak letak corak...
conteng-conteng pun jadi laa... :D
p/s : nak lebih maklumat ? KLIK SINI



TERIMA KASIH SUDI BACA POST EYRA ^_^

1 ringankan tangan untuk menaip:

Emma Syahira said...

urm malam2 blog walkig lapa pulak tengok nie