Tips Blog Simple,Menarik Dan Ringan

Sunday, February 16,11:20 | 18 notes
kali nie eyra nak share cara-cara untuk membuatkan blog kita nampak menarik tapi simple dan ringan...

Pilih warna background yang lembut dan cantik...
-warna yang lembut macam,soft aqua,pink,purple,blue,"turquoise" (tak tahu eja..haha) ,atau pn hijau...pastikan background tidak serabut ,size gambar background biar kecil dan kemas...digalakkan memakai background warna sahaja sebab blog lebih nampak simple..elakkan memakai warna yang gelap, sesetengah readers,akan nampak blog anda seperti kelam dan suram..

Header.
-memilih header biarlah berdasarkan tema blog anda...perlu di ingatkan untuk membuat header,jangan terlalu serabut dan nampak agak tidak menarik..gunakan sekurang-kurangnya 2 jenis font untuk header supaya dapat menarik perhatian.

Widget
-susun widget supaya tidak crowded..buang widget yang tidak perlu..hiasan seperti gambar flash kalau boleh dikurangkan, satukan code widget anda dalam satu kotak HTML...cth macam widget eyra untuk For Short...ade 3 code eyra gabungkan terus iaitu image,biodata,dan senarai churp-2 serta giveaway.. *supaya blog tk berat.*  Penggunaan widget seperti music, flash dn sebagainya akn menyebabkan blog loading melainkan internet atau wifi pengguna tiada limit... hihik

Ubah.
-maksud disini,ubahlah bentuk blog anda supaya nampak menarik seperti,font pada title dan post,background untuk post title,sidebar title,kotak comment...gunakan satu warna sahaja supaya lebih kemas dan teratur...

P/s: Itu sahaja tips yg dapat eyra kongsikan bersama...moral of the story.. (nak jugaaaa) kita hias blog bukan sahaja untuk pandangan mata kita,tetapi juga mata orang lain...macam blog yang hebat-hebat tu..
*ade lagi pandangan?? jemput comment dan jom kita share kan bersama.

18 ringankan tangan untuk menaip:

CikMai said...

setuju2 walaupun blog akak serabut gile.haha

rAIHan said...

nice tips dear..^^

jemput ke blog raihan..

IdaRaida said...

tips yg berguna utk blog sy :)

mekasih :)

follow sini..:)

Eyra Syahira said...

@CikMai haha..sy pkai bg je tips nie,padahal,blog kite 2x5 juga kak....

Eyra Syahira said...

@rAIHan sekadar berkongsi...ok awk ^_^

Waalid5035 ™ said...

setuju dengan anda..sila bagi pandangan kamu terhadap blog saya..apa yang perlu diperbaiki..saya masih belajar..TQ...^_^

Waalid5035 ™ said...

setuju dengan anda..sila bagi pandangan kamu terhadap blog saya..apa yang perlu diperbaiki..saya masih belajar..TQ...^_^

CikMunBlogger said...

background kita kasar T__T
mohon komen . :) hehe

Elih Japahar said...

Nampak kemas dan comel je blog ni :) follow u k..

✿Lady Ainaa✿ said...

betul2..yang penting jgn post serabut.. post itu lebih penting sebenarnya... kalau perhiasan je yg penuh smpai menutup ruang post, baik tak payah buat blog.. ^.^

вʋввℓɛ ρσρƨ said...

hahaha ;) btol jugak tuh~

AL AZRUL said...

sya pun x tahu blog sya berat ke tak.. ikut line slow atau laju.. :)

Eyra Syahira said...

@✿Lady Ainaa✿ betul tu kak ^_^ post juga memainkan peranan,asalkan menarik,kemas dan tidak serabut... terima kasih berkongsi pendapat

Eyra Syahira said...

@AL AZRUL hahaha..kan??kalau ine slow,pn jadi loading juga

Eyra Syahira said...

@CikMunBlogger mcm tu pula cik mun nie..haha...ok awk.

Eyra Syahira said...

@Waalid5035 ™ maaf..sy pun newbie juga dlm dunia blog..dn masih belajar...dn tk mahir dlm pandangan...sy minta maaf sgt-2...btw,sy dh follow blog kamu.

eika said...

nice blog dear..meh singgah blog eika jap and tolong yea bagi nasihat sebab im new here..

Akmal Haris said...

wahh... cantiklah blog akak.. xD