Buat Header Menggunkan Photoscape

Tuesday, February 11,23:21 | 4 notes

hari nie kita belajar tentang buat header comel-2 .. request nie di minta oleh @LeBaby98 di twitter.
untuk create header,cuma guna dua software.. photoscape dan gimp 2... *lihat di tab Download kalau nk software tersebut*

1. Buka software photoscape klik Editor
2. Klik New Photo 
3. Tentukan width dan height .. makesure width tu sama ukuran dgn width header blog



4. Dh selesai,klik Object , then nnti keluar simbol-simbol macam nie : 


5. Untuk buat garisan bawah header, klik pada Box Mode atau Rounded Box Mode (seperti gambar di atas) .. nak ubah colour , tick pada kotak Fill dan pilih warna yang bersesuaian blog masing-masing . boleh create panjang mana korang nak..nnti dia jadi macam nie :


6. Nak masukkan image,klik pada Photo (bahagian Object td) , then korang masukkan pape image...makesure image tersebut dh transparent.... ^_^ kalau tk transparent,kotak yg korang buat td hilang...

7. Untuk masukkan tajuk header , klik pada Text .. Untuk pemilihan colour text,mest yang bersesuaian dgn header .. Nak dapatkan font yang cute , korang boleh pergi pada Download ..

8. Dh siap hias semua,nnti jd mcm eyra punya... cth :


Comel je tajuk header..kemudian save...tp belom siap lg..sekarang kita nk transparent menggunakan Gimp 2.. klik   [SINI ] untuk tutorial


4 ringankan tangan untuk menaip:

zazuen™ said...

bila bukak photoscaper tu klik editor, tapi tak jumpa pun new photo?

Nur Syahira said...

@zazuen™ ada...dia bawah sekali,belah kanan...simbol dia macam gambar yg ira letak tuh

nasrulhaq zuhdi said...

takde pon simbol new photo.. kat mne ye?

Aadila Saidi said...

Hai insyira.. Nak tanya, macam mana ye nak buat blog page? N design dia in tab... Cam awak buat tu