Cara Buat Round Header *macam eyra

Friday, May 4,13:06 | 5 notes

hari nie nak ajar cara buat round header..
dengan round header nie...header korang nmpak rapat mcm nie :



eyra guna dua aplikasi..gimp2 dan juga photoscape....
image header nie brtujuan untuk nmpakkan body blog korang bercantum dgn header korang... 
[ Part 1 ] dan [ Part 2 ] adalah cara nk edit blog..kemudian,boleh la create header nie...ikut step ye


1. Mula-mula buka dulu GIMP
2. Klik File
3. Klik New

Automatik keluar tab mcm bawah nie :


4. Adjust Width *makesure sama lebar dengan body blog ye..*
5. Klik Advanced Options
6. Klik pada File With dan pilih Transperancy .. *cth mcm gambar bawah*



Nanti dia akan keluar tab baru dan ruangnya transparent...kemudian,ikut step nie :

7. Pergi pada Toolbox.. Klik Rectangle Select Tool *cth gmbar dibawah*


8. Klik Rounded Corner.. *adjust radius kpd 20-40*

Kemudian,buat image di atas field tadi...image tu seakan-akan macam gambar bawah nie :


9. Pergi pada Toolbox..klik pada Foreground & Background Colours *lihat gambar bawah*

Automatik keluar tab lain,adjustkan colour yang korang nak.. 

10. Klik Paint Brush Tools pada Toolbox *lihat gambar bawah*


Dan mula mewarna pada field tadi... contoh :

11. Klik File
12. Klik Save As *namakan format image korang sebagai .png cth " header.png "
13. Klik pada kotak Save Resolution dan Save Creation Time .. cth :

Dan Save.. !

Cara seterusnya, buka applikasi Photoscape korang...kemudian,klik pada image header yg korang buat tadi..
tapi,nanti korang cuma nampak warna putih je.. mana transparentnye ?? actually,buat tk endah ye..sebab photoscape memang tak ade transparent..korang create je header macam biasa,agak-agak je..lepas dh siap,save file korang mcm biase...cuba korang buka balik img tuh,automatik dah ade transparent ^_^


p/s : kepada yg tdk faham,boleh laa bertanye ye...hahaha...so,lepas nie boleh laa cuba edit blog mcm eyra.. ^_^

5 ringankan tangan untuk menaip:

Lawa Collections✿ said...

mcm tu rupanya..thanks for sharing...

Amirul Aimaduddin said...

owh,mcm header bersambung lah ye.

dania afza said...

ok , dah phm . thanks :D

eyra syahira said...

@Amirul Aimaduddinyup..header bersambung...

✉ ¥ana Fauzi ✉ said...

Hye , nak tanya , boleh buat tuto tak yang highlight bershadow mcm awk , highlight saya tak shadow mcm awk lahh:') Boleh wt tuto kan ?

*Reply di chatbox sye:)