Konsep 1 Malaysia

Tuesday, January 24,14:06 | notes

1Malaysia atau ‘Satu Malaysia‘ adalah satu gagasan peribadi yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri Malaysia keenam, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 2 April 2009. Intipati gagasan ini idea satu bangsa tanpa mengira kepelbagaian etnik, sub-etnik dan kebudayaan. Semua pihak mestilah bersama-sama menjayakannya. Pelaksanaannya bukan dibuat semalaman tetapi secara evolusi.

Ia adalah kesinambungan konsep daripada dua kepimpinan terdahulu dalam membawa Malaysia menjadi sebuah negara maju.Ia adalah ramuan serta formula pentadbiran dalam proses negara menuju Wawasan 2020 serta menjadi cemerlang, gemilang dan terbilang seperti yang diperjuangkan perdana menteri keempat dan kelima iaitu Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi.

Aspek utama ialah sikap saling hormat menghormati dan bersikap menerima di antara satu sama lain.Masyarakat majmuk di Malaysia perlu disatukan melalui ’1Malaysia’. Hubungan kaum dipereratkan bagi jangka masa panjang.Tiada perbezaan antara bandar, luar bandar dan kumpulan etnik sekiranya mereka mempunyai potensi berhak mendapat bantuan kerajaan berbanding anak-anak golongan berada yang sudah tentu mempunyai peluang pendidikan yang terbaik. Kerajaan menawarkan akses pemula dengan menyediakan datar permainan yang adil tetapi kita sebagai kerajaan tidak berkemampuan memastikan penghasilan yang sama. Prinsip utama yang mendasari 1Malaysia adalah kebersamaan dan kekitaan dalam satu keluarga besar.


SLOGAN 1MALAYSIA
SLOGAN “SATU MALAYSIA” PADA TAHUN 2009 ADALAH “RAKYAT DIDAHULUKAN, PENCAPAIAN DIUTAMAKAN“. SLOGAN PADA TAHUN 2010 PULA IALAH “1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI“, SLOGAN-SLOGAN TERSEBUT JUGA ADALAH TEMA SAMBUTAN KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE-52 DAN KE-53. MANAKALA PADA TAHUN 2011 PULA, TEMA “TRANSFORMASI BERJAYA RAKYAT SEJAHTERA” DIPILIH BAGI MEWARNAI HARI KEMERDEKAAN MALAYSIA YANG KE-54.


LOGO 1MALAYSIA
LOGO 1MALAYSIA TERBENTUK DARI NOMBOR SATU DAN BERLATARBELAKANGKAN BENDERA MALAYSIA. LOGO TERSEBUT MELAMBANGKAN VISI NEGARA IAITU UNTUK MEWUJUDKAN SATU MASYARAKAT YANG BERPADU DAN MEMPUNYAI SEMANGAT CINTAKAN NEGARA BERPANDUKAN PERLEMBAGAAN NEGARA DAN RUKUN NEGARA.

Ia juga mencerminkan rakyat Malaysia yang saling bekerjasama, bermuafakat, berdikari, berfikir dan menghayati satu visi untuk membina satu Negara Bangsa.

p/s : tapi masih ramai kah rakyat malaysia tahu tentang konsep ini? hmm...renung-renungkan..

sumber di petik dari : sis fyna

0 ringankan tangan untuk menaip: